skip to Main Content
info@taxis2000.nl

Meer dan 100 jaar taxi in Nederland

Herkomst van de taxi

Taxi is een afkorting van het Franse woord taximètre, dat weer teruggaat naar het Griekse taxis (betaling) en de Latijnse term taxa (taxatie) die in gebruik was in de middeleeuwen. Taxa werd oorspronkelijk gebruikt voor huurrijtuigen. Het woord zien we in het Nederlands ook nog terug in taxameter, een apparaat voor taxi’s dat het instaptarief aangeeft zodra de taxi gaat rijden en het aantal kilometers bijhoudt. Hoewel er veel verschillende vormen van taxivervoer zijn (denk aan fietstaxi’s of riksja’s) verwijst het woord taxi in Europa vrijwel altijd naar vervoer van personen in een auto of autobusje.

In Nederland werd de eerste taxivergunning iets meer dan 100 jaar geleden afgegeven, in 1909 in Amsterdam. Een taxi die op straat of een standplaats kan worden aangehouden, noemt men meestal een ‘straattaxi’. In veel landen, waaronder Nederland, is het toegestaan een taxi aan te houden door een hand op te steken, maar er zijn ook enkele landen waar dit niet is toegestaan.

Kleur van de taxi

In het verleden hadden taxi’s in veel landen een bepaalde kleur. Hoewel dat niet altijd meer standaard is, komen de kleuren uit het verleden nog wel altijd veel voor. Zo waren taxi’s in Duitsland in het verleden vaak beige. De beroemde taxi’s in Londen, de Hackneys, waren zwartgekleurd en dat zijn ze nu vaak nog steeds. Heel beroemd zijn natuurlijk de yellow cabs in New York. De keuze voor geel in de Verenigde Staten was niet per ongeluk: uit onderzoek bleek dat geel de opvallendste kleur in het verkeer is. De eerste New Yorkse taxi’s werden overigens uit Frankrijk geïmporteerd en vervolgens geel geverfd. In New York City rijden nu meer taxi’s dan normale auto’s. Geel en zwart blijken sowieso populaire kleuren voor taxi’s. In Mumbai, de grootste stad van India, rijden al sinds 1911 iconische zwart-witte Fiat-taxi’s, die ook nu nog veel toeristen vervoeren. Verder zijn ook in Barcelona de taxi’s van alle taxibedrijven zwart en geel. In Nederland hebben taxi’s meestal geen voorgeschreven kleur. Wel zijn alle legaal erkende taxi’s in Nederland voorzien van een blauw taxikentekenplaat.

Taxi Service: een roerige wereld

De taxiwereld is een roerige wereld, waarin altijd wel wat gaande is. De laatste jaren is er onrust over ongecertificeerde Uber-chauffeurs. Dit zijn feitelijk geen officiële taxichauffeurs, maar zetten de taxibranche door wangedrag vaak wel in een kwaad daglicht. Ook eerder is er veel onrust geweest in de taxibranche. Rond de jaren 1926-1927 waren er bijvoorbeeld al incidenten tussen chauffeurs die bij een taxicentrale waren aangesloten en een groep die de ‘vrije rijders’ werd genoemd. Onrust ontstond ook toen in 2000 de taxibranche werd geliberaliseerd, wat leidde tot een taxi-oorlog onder taxichauffeurs.

Kies een gecertificeerd bedrijf voor goede kwaliteit en service

In de roerige taxiwereld is het extra verstandig om te gaan voor goede kwaliteit, service en hoge standaards van de chauffeurs. Dit moet u verzekeren van de nodige comfort en zekerheid. Kortom, als u binnenkort een taxi nodig heeft, zoek dan een betrouwbare taxicentrale.

Back To Top